Sizi zengin eden maaşınız değil, harcama alışkanlıklarınızdır.
Charles A. Jaffe
Hayatımızın en değerli varlığı olan zamanınıza biçtiğimiz karşılık ekseriyetle para olurken ona hükmetmemek birnevi zamanınızı da buharlaştırmakla aynı şeydir.
Bütçe ise paranızın nereye gittiğini merak etmek yerine gitmesi gerektiği yeri anlatmanın başlıca yoludur.
Bütçe (eski Fransızca: bougette sözcüğünden), devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerinin tümüdür. Kaynak: Vikipedi
İnsanoğlu özgürlüğün hiçbir türünden feragat etmek istemez. Peki günümüzde neden finansal özgürlüğümüzün tehdit edilmesine kolayca izin veriyoruz?
Bunu engelleyecek bilgiye mi sahip değiliz yoksa zahmetine mi katlanamıyoruz? Acaba bu seçimlerin hayatımızı belirlediği ve her seçimin bir vazgeçiş olduğu gerçeğinin ne kadar farkındayız?
Günümüz dünyası bize her zaman bir B planımız olması gerektiğini hatırlatırken bizim plansızlığımızın gelecekteki esaretimizin gerekçesi olduğuna kolay itiraz gelmeyecektir.
Hayatın her dönemi isteklerimizle ihtiyaçlarımızın kapışmasına sahne oluyor. Arzularımız galip geldiğinden, gerçek ihtiyaçlarımızı bilmediğimizden ya da maddi imkanlar boyutunu gözardı etmemizden olsun bir şekilde disiplinden çıkıyoruz.
İşte o an beynimizin limbik sistemine ve bilhassa “kaç ve savaÅŸ” güdümlü amigdalaya mevzuyu ihale ederek anlık keyfimize bakıyoruz.
Harcama dürtümüzün beslendiği bu rejimde anlık hormonlarımız bize cüzdanımızdaki parayı unuttururken ekonomik özgürlüğümüzü de ipotek altına alıyoruz.
Peki iradesine ve parasına sahip çıkanlar? Onların da işi kolay değil elbette. Bu araştırmacı rasyonellerimiz bir yandan ihtiyaçlarını optimum belirleme, fiyat/performans fikstürleri oluşturma gayesindeyken diğer yandan sürekli gelir ve nakit akışı projeksiyonlarıyla iktisat olimpiyatlarında altına koşarlar.
Neticede aşırı kaygı ve öngörüye baÄŸlı kronik karar yorgunluÄŸu için ayakta tedavi…
Ev ekonomisi ve finansal okuryazarlık disiplerinin ilköğretim müfredatına girmesi için yeterli sebebimiz olduğunu görüyoruz. Üniversitenin ilk sınıfında ekonomi ve iktisat giriş ile dünyayı kurtarma ideallerimizi bir an park edelim. Sadece daha fazla kazanarak finansal refahın korunacağı yanılgısıyla mücadeleyi önceliklendirelim.
Uzun Google araştırmaları ile bireyselleştirmek için ciddi mesai harcanan harcamalar ve yapılacaklar listeleri de kitlesel reçeteler olarak bizi ne kadar memnun ediyor acaba?
Sözü çok uzattık ama amacı ziyadesiyle belirledik anlaşılan, peki bu amaca araç var mı?
Size bir araçtan öte asistan olacak mobil finans uygulamanız Fingrus hizmetinizde…
Google Play ve App Store mağazalarından ücretsiz indirebilirsiniz.
Fingrus, sadece harcamalara odaklanan klasik bir ev muhasebesi uygulamasından öte ihtiyaçlar ve imkanlarla bütçeleri dengelemeyi sağlayan, asistan hizmetiyle farklılaşan bir kişisel finans uygulamasıdır. Kaynak: Fingrus
Fingrus uygulaması;
İhtiyacınızı bilir, paranızı korur
Fingrus